A place for users and developers of the Xataface to discuss and receive support.
by Aoirthoir » Tue Sep 26, 2006 8:51 pm
Ok I finally tested it. Due to the fact that I have all my ID fields named ID in all of my tables...I would have had to do a ton individual field listings. So instead I just added an ID field to my R_ table and made it the primary key. Previously I was using all the relationship fields Pname, Cname, PID, CID and OID as the primary key. Not sure if that was a good idea anyhow. So then I just set
[ID] Key=PRI
in my view table and it works. It has an add button and I clicked it..it does give me an edit form. But since I only had 3 fields chosen, I opted not to continue with the test. I will do more tomorrow. MySQL views claim that they wont save on joins. I dont know if that is still pertinent. So I thought I would ask it here....
I can say this is going to save a TON of time...I can see the possibility of creating dozens or hundreds of views or even more...for all my reports. ESPECIALLY since it will do all the totalling within MySQL. Now that we have this feature in DF...we have a lot more options.
Mr. Steve, I do not think my company and I are the only ones who appreciate what you have done. MANY many thanks....
So now when is the DF convention?
-
Aoirthoir
-
- Posts: 420
- Joined: Wed Dec 31, 1969 5:00 pm
by Aoirthoir » Tue Sep 26, 2006 9:00 pm
Dangit...it gave me an error saying I have to have a primary key...when I tried to click the record. (not an add, just a view.)...
Anyhow I will experiment more tomorrow....i am getting tired now.
-
Aoirthoir
-
- Posts: 420
- Joined: Wed Dec 31, 1969 5:00 pm
by shannah » Tue Sep 26, 2006 11:28 pm
What was the error that you got? Did it give a line / file number?
Thanks
Steve
-
shannah
-
- Posts: 4457
- Joined: Wed Dec 31, 1969 5:00 pm
by Aoirthoir » Wed Sep 27, 2006 6:51 am
Just about to start testing...I will let you know as soon as I get it done.
-
Aoirthoir
-
- Posts: 420
- Joined: Wed Dec 31, 1969 5:00 pm
by Aoirthoir » Wed Sep 27, 2006 7:32 am
Well first I wanted to make sure it wasn't the view having an error. So I removed all evidence of the view, out of MySQL and my app dirs. Now I can "Add new record to the relationship" without any problems. If I try to "Add existing Record to the Relationship..." I get the parent view when I click Save. No record is saved. This is in v0.6.8 so I reverted back to v0.6.3r2. I thought I had been able to add existing in that. But it is giving me the same trouble. Instead of bringing up the view however it brings up the related list.... Ok so what is different? Here it is, I added the ID field to my R_ table. So I removed it and everything works fine again. It seems that on "Add a related Record" DF brings up the view instead of the related record list. But the record is added. So the caveat is having that primary key right. When I have an ID field in R_ then the R_.CID is always set to zero. Thus the reason it does not show up in the related list... Ok here is the setup that works..the only difference is that with ID involved..it doesnt work. This is only about the actual table relationships...going to check out the view in a minute...But I will have to concat or just use all the ID fields and specify them as a Key=PRI in order for them to work. The only reason I did not do so last night, is that since all my Primary keys are named ID, except in R_, it was going to be a lot of AS statements. Also in R_ I have 4 components to the primary key. Not sure how that will hit. Anyhow here are my setups: SHOW CREATE TABLES: - Code: Select all
CREATE TABLE `D_TASK` ( `ID` mediumint(8) unsigned zerofill NOT NULL auto_increment, `TYPE` enum('Task','Project') NOT NULL default 'Task', `DESCRIPTION` varchar(80) default NULL, `PRIORITY` enum('URGENT','High','Medium','Low','Whenever','Just a Brain Storm','Nevermind') default NULL, `STATUS` enum('Assigned','Under Consideration','Started','Halfway','Almost Done','Completed','On Going','Repeating','Delayed','Requires Outside Help','Postponed','Cancelled') default NULL, `ID_USER_CREATED` mediumint(8) unsigned zerofill default NULL, `ID_USER_ASSIGNED` mediumint(8) unsigned zerofill default NULL, `DATE_PROJECTED_START` date default NULL, `DATE_PROJECTED_FINISH` date default NULL, `DATE_ACTUAL_START` date default NULL, `DATE_ACTUAL_FINISH` date default NULL, `COMMENT` text, PRIMARY KEY (`ID`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1
CREATE TABLE `R_` ( `PNAME` varchar(10) NOT NULL, `CNAME` varchar(10) NOT NULL, `PID` mediumint(8) unsigned zerofill NOT NULL, `CID` mediumint(8) unsigned zerofill NOT NULL, `OID` mediumint(8) unsigned zerofill NOT NULL default '00000001', PRIMARY KEY (`PNAME`,`CNAME`,`PID`,`CID`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1
And now my app/tables/D_TASK/relationships.ini - Code: Select all
[D_TASK] action: label = Children action: description = Other tasks which must be completed before this task can be marked done. __sql__ = " SELECT * FROM R_, D_TASK WHERE R_.PNAME='D_TASK' AND R_.CNAME='D_TASK' AND D_TASK.ID = R_.CID AND R_.PID='$ID'" action: order = 1 [DUMMY_PARENT] action: label = Parents action: description = Tasks which cannot be completed before this task is marked done. __sql__ = " SELECT * FROM R_, D_TASK WHERE R_.PNAME='D_TASK' AND R_.CNAME='D_TASK' AND D_TASK.ID = R_.PID AND R_.CID='$ID'" action: order = 2 actions: addnew = 0 actions: addexisting = 0 [D_NOTE] action: label = Task Notes action: description = Notes about this particular task. __sql__ = " SELECT * FROM R_, D_NOTE WHERE R_.PNAME='D_TASK' AND R_.CNAME='D_NOTE' AND D_NOTE.ID = R_.CID AND R_.PID='$ID'" action: order = 3 [D_SUGGEST] action: label = Suggestions action: description = Task specific suggestions. __sql__ = " SELECT * FROM R_, D_SUGGEST WHERE R_.PNAME='D_TASK' AND R_.CNAME='D_SUGGEST' AND D_SUGGEST.ID = R_.CID AND R_.PID='$ID'" action: order = 4
-
Aoirthoir
-
- Posts: 420
- Joined: Wed Dec 31, 1969 5:00 pm
by shannah » Wed Sep 27, 2006 7:50 am
What is the view definition? What line/file was the error on in 'view' that you mentioned last night?
-
shannah
-
- Posts: 4457
- Joined: Wed Dec 31, 1969 5:00 pm
by Aoirthoir » Wed Sep 27, 2006 9:43 am
Ok I changed everything back to what I had...so here we go all listed. SHOW CREATE TABLES: - Code: Select all
CREATE TABLE `D_TASK` ( `ID` mediumint(8) unsigned zerofill NOT NULL auto_increment, `TYPE` enum('Task','Project') NOT NULL default 'Task', `DESCRIPTION` varchar(80) default NULL, `PRIORITY` enum('URGENT','High','Medium','Low','Whenever','Just a Brain Storm','Nevermind') default NULL, `STATUS` enum('Assigned','Under Consideration','Started','Halfway','Almost Done','Completed','On Going','Repeating','Delayed','Requires Outside Help','Postponed','Cancelled') default NULL, `ID_USER_CREATED` mediumint(8) unsigned zerofill default NULL, `ID_USER_ASSIGNED` mediumint(8) unsigned zerofill default NULL, `DATE_PROJECTED_START` date default NULL, `DATE_PROJECTED_FINISH` date default NULL, `DATE_ACTUAL_START` date default NULL, `DATE_ACTUAL_FINISH` date default NULL, `COMMENT` text, PRIMARY KEY (`ID`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1
CREATE TABLE `D_NOTE` ( `ID` mediumint(8) unsigned zerofill NOT NULL auto_increment, `TYPE` enum('Note','Feature Request','Bug Report','Program Code','File Information','Website Bookmark','How To','Complaint','Praise') default NULL, `DESCRIPTION` varchar(80) default NULL, `COMMENT` text, PRIMARY KEY (`ID`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1
CREATE TABLE `R_` ( `ID` mediumint(8) unsigned zerofill NOT NULL auto_increment, `PNAME` varchar(10) NOT NULL, `CNAME` varchar(10) NOT NULL, `PID` mediumint(8) unsigned zerofill NOT NULL, `CID` mediumint(8) unsigned zerofill NOT NULL, `OID` mediumint(8) unsigned zerofill NOT NULL default '00000001', PRIMARY KEY (`ID`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin
Then my view.... - Code: Select all
CREATE ALGORITHM=UNDEFINED DEFINER=`someone@someIPaddress` SQL SECURITY DEFINER VIEW `DV_TASKNOTES` AS select `R_`.`ID` AS `ID`, `D_TASK`.`DESCRIPTION` AS `DESCRIPTION`, `D_NOTE`.`COMMENT` AS `COMMENT` from ((`D_TASK` join `R_`) join `D_NOTE`) where ((`R_`.`PNAME` = _latin1'D_TASK') and (`R_`.`CNAME` = _latin1'D_NOTE') and (`R_`.`PID` = `D_TASK`.`ID`) and (`D_NOTE`.`ID` = `R_`.`CID`))
But what I actually typed to store it was: - Code: Select all
CREATE VIEW DV_TASKNOTES (ID, DESCRIPTION, COMMENT) AS SELECT R_.ID, D_TASK.DESCRIPTION, D_NOTE.COMMENT FROM D_TASK, R_, D_NOTE WHERE R_.PNAME = 'D_TASK' AND R_.CNAME = 'D_NOTE' AND R_.PID = D_TASK.ID AND D_NOTE.ID = R_.CID;
Now my conf.ini - Code: Select all
[_database] host = "stuff" user = "stuff" password = "stuff" name = "stuff" [_tables] D_TASK = "Tasks" D_NOTE = "Notes" D_SUGGEST = "Suggestions" DV_TASKNOTES = "V Notes" S_USER = "Users" [_auth] users_table = S_USER username_column = USERNAME password_column = PASSWORD
Next my app/tables/DV_TASKNOTES/fields.ini : - Code: Select all
[ID] Key=PRI
The error I got in v0.6.3r2: - Code: Select all
Found 4 of 4 records in table DV_TASKNOTES Now Showing 1 of 4 Fatal error: There is no primary key defined on table "DV_TASKNOTES". Please define a primary key.On line 122 of file /myhomedir/mydomaindir/libraries/dataface/dataface-0.6.3r2/Dataface/QueryTool.php in function printStackTrace() On line 257 of file /myhomedir/mydomaindir/libraries/dataface/dataface-0.6.3r2/Dataface/ResultController.php in function getTitles() On line 309 of file /myhomedir/mydomaindir/libraries/dataface/dataface-0.6.3r2/Dataface/ResultController.php in function getContentsList() On line 645 of file /myhomedir/mydomaindir/libraries/dataface/dataface-0.6.3r2/Dataface/SkinTool.php in function jumpMenu() On line 20 of file /myhomedir/mydomaindir/planning/templates_c/dataface/%%2A^2AB^2AB5C15C%%Dataface_Details_Controller.html.p in /myhomedir/mydomaindir/libraries/dataface/dataface-0.6.3r2/Dataface/QueryTool.php on line 126
Finally the error I got in v0.6.8: - Code: Select all
Found 4 of 4 records in table DV_TASKNOTES Now Showing 1 of 4 Fatal error: There is no primary key defined on table "DV_TASKNOTES". Please define a primary key.On line 123 of file /myhomedirectory/mydomaindirectory/libraries/dataface/dataface-0.6.8/Dataface/QueryTool.php in function printStackTrace() On line 257 of file /myhomedirectory/mydomaindirectory/libraries/dataface/dataface-0.6.8/Dataface/ResultController.php in function getTitles() On line 309 of file /myhomedirectory/mydomaindirectory/libraries/dataface/dataface-0.6.8/Dataface/ResultController.php in function getContentsList() On line 645 of file /myhomedirectory/mydomaindirectory/libraries/dataface/dataface-0.6.8/Dataface/SkinTool.php in function jumpMenu() On line 20 of file /myhomedirectory/mydomaindirectory/planning/templates_c/dataface/%%2A^2AB^2AB5C15C%%Dataface_Details_Controller.html.php in fu in /myhomedirectory/mydomaindirectory/libraries/dataface/dataface-0.6.8/Dataface/QueryTool.php on line 127
There you go. I am going to try to experiment by just keeping the PRI set to all the fields...will do that later..going to get on the server soon...
-
Aoirthoir
-
- Posts: 420
- Joined: Wed Dec 31, 1969 5:00 pm
by shannah » Wed Sep 27, 2006 10:11 am
Thanks for the output.
I think I have corrected this issue in the attached version of Dataface_Table. Please download this and replace your old Dataface/Table.php file with this one.
I have a feeling that the edit forms and new record forms won't work properly with views. To aid me,
Can you run the query:
show columns from `DV_TASKNOTES`
And give me the output.
Best regards
Steve
-
shannah
-
- Posts: 4457
- Joined: Wed Dec 31, 1969 5:00 pm
by shannah » Wed Sep 27, 2006 10:13 am
OK.. attachments don't seem to be working in the forum... i'll post it in the issue tracker...
-
shannah
-
- Posts: 4457
- Joined: Wed Dec 31, 1969 5:00 pm
by Aoirthoir » Wed Sep 27, 2006 10:16 am
Ok I will load that..here is the info you requested..I just ran the query in a console: - Code: Select all
+-------------+--------------------------------+------+-----+----------+-------+ | Field | Type | Null | Key | Default | Extra | +-------------+--------------------------------+------+-----+----------+-------+ | ID | mediumint(8) unsigned zerofill | NO | | 00000000 | | | DESCRIPTION | varchar(80) | YES | | NULL | | | COMMENT | text | YES | | NULL | | +-------------+--------------------------------+------+-----+----------+-------+
As to adds and edits not working...I read documentation that said MySQL doesnt support modifying in JOINed views. But a view from a single table can be added or modified....
-
Aoirthoir
-
- Posts: 420
- Joined: Wed Dec 31, 1969 5:00 pm
by shannah » Wed Sep 27, 2006 10:16 am
-
shannah
-
- Posts: 4457
- Joined: Wed Dec 31, 1969 5:00 pm
by shannah » Wed Sep 27, 2006 10:19 am
Dataface may still have issues with editing views from a single table if some of the columns are calculated columns because it may try to set values in these columns. You can probably manually work around this problem by setting widget:type to static or hidden.
Let me know how it goes... I'm hoping to have MySQL 5 installed on my laptop soon so I can actually test some of this stuff out.
-Steve
-
shannah
-
- Posts: 4457
- Joined: Wed Dec 31, 1969 5:00 pm
by Aoirthoir » Wed Sep 27, 2006 10:29 am
Ok well I just tested it..the fix you gave worked fine on both v0.6.3r2 and v0.6.8. Not only that, check this bro, even though the documentationc claimed you can't write to a joined view...DF wrote to it fine... Now it might have issues adding...since some fields are required but wont be in the view..if you dont include them...I will check that out later..also I will experiement with the calculated and set them to static and hidden..but otherwise it worked great now.
Thanks for the help.
-
Aoirthoir
-
- Posts: 420
- Joined: Wed Dec 31, 1969 5:00 pm
by Aoirthoir » Thu Sep 28, 2006 4:38 pm
The following msg appears on a multi table view:
Fatal error: Error inserting record: Can not modify more than one base table through a join view
So as the documentation says, Multiple Views cannot be saved. Thus some mechanism needs to be in place to prevent the save/add buttons from appearing in these.
-
Aoirthoir
-
- Posts: 420
- Joined: Wed Dec 31, 1969 5:00 pm
Return to Xataface Users
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 27 guests
|